Kalenteri näyttää tammikuun toista viikkoa. Eletään härkäviikkoja eli joulun jälkeistä pyhätöntä aikaa. Meillä tilallakin on aloitettu normaali työarki joulun huilimisen jälkeen. Ei härkäpäisesti, mutta pikku hiljaa.
Mitä töitä sitä kasvinviljelytilallisella näin sydäntalvella sitten on? No, minäpä kerron.
Edellinen vuosi pakettiin
Kun mansikkarivit nukkuvat hangen alla, siirtyy työpaikka suurimmaksi osaksi työhuoneeseen. Ensimmäisenä hommana näin vuoden alussa haluan saada edellisen vuoden käsiteltyä loppuun. Kiertelen varastot ja merkkailen kirjanpitoon siementen, lannoitteiden ja kasteluvermeiden määrät. Viimeistelen edellisen kesän viljelymuistiinpanot jokaiselle peltolohkolle. Haeskelen viimeisetkin kuitit ja laskut ja naputtelen ne kirjanpitoon. Teen tilinpäätökset ja veroilmoitukset ja varmistan, että olen maksanut riittävästi veroja tuloihin nähden. Sitten kun edellisen vuoden tulot ja menot ovat selvillä, lasken kasvikohtaiset kannattavuudet. Nyt laskelmiin on tullut mukaan myös hillonvalmistus ja sen kannattavuuden analysointi.
Suurin osa muistiinpanoista on osa viranomaisen vaatimuksia ja luomuviljelyssä ne tarkastetaan vuosittain. Yritän kuitenkin aina hyödyntää syntyvää dataa oman toiminnan analysoinnissa. Miksi kauran kate oli tänä vuonna surkea tai pavun hyvä? Apilanurmen niittoajankohdan määritys unohtuu yllättävän helposti kun kovalevylle tallentuu kesän aikana tuhansia muitakin havaintoja. Siksi on hyvä kertailla asioita ja mielellään myös kirjoittaa ylös omia oivalluksia tulevia vuosia varten.
Seuraava vuosi tulille
Kun edellinen vuosi on märehditty, hyppään kohti seuraavaa. Ensimmäisenä laadin maksuvalmiusbudjetin. Viljelijällä rahaa ei tule tilille tasaisesti joka kuukausi ja menotkin ajoittuvat epätasaisesti pitkin vuotta. Täytyy siis hahmotella rahanmenoa etukäteen, että tietää rahojen riittävän. Budjetissa kuten kaikissa laskelmissani käytän aina itse laatimiani taulukoita Excelissä. Kun on kerran tehnyt hyvät pohjat kaavoineen, on vuosittainen käyttö ja vertailu helppoa. Budjettia varten täytyy myös suunnitella tulevan vuoden hankinnat. Siemenet, lannoitteet, mansikan taimet, petopunkit… Menee yllättävän paljon aikaa, kun laskee mansikkamuovin menekkiä, vertailee marjalaatikoiden mittoja tai etsii sopivia kasveja aluskasviseokseen. Laskelmien ja tutkimisen jälkeen kyselen tarvikkeista tarjoukset ja valitsen sopivat ostopaikat niiden perusteella.
Mitä paremmin tulevaa kasvukautta on suunnitellut, sitä helpommalla kesällä pääsee. Silloin kun on kuitenkin joka tapauksessa paljon hommaa ja muistettavaa. Talvella viedään eteenpäin myös uusia kehitysaskeleita. Esimerkiksi hilloissa olisi kiva vähän selkeyttää tuoteperheen nimiä ja etikettejä, suunnitella uusi myyntierälaatikko ja onhan minulta jo kyselty uusia makujakin.
Kaiken analysoinnin ja suunnittelun lisäksi haluaisin talvella ehtiä myös oppimaan jotain uutta. Toisin sanoen yritän osallistua hyödyllisiin webinaareihin, lukea ammattikirjoja ja -lehtiä sekä etsiä uuttaa tutkimustietoa eri viljelytavoista. Netti ja Youtube ovat mullistaneet tämän uuden tiedon hakemisen ja toisilta oppimisen eli benchmarkkaamisen. Tälle talvelle listallani on myös BSAG:n Uudistavan viljelyn e-opisto, joka julkaistiin viime keväänä.
Koneelta ladulle
Kaikki päivät eivät onneksi ole talvellakaan huonoryhtistä läppärin edessä nuokkumista. Näihin kahteen vuoden ensimmäiseen viikkoonkin on mahtunut jo hillon keittoa, pakkaamista ja kuljetusta sekä yksi aamupäivä pajan siivousta. Kohta lähden Lahden reissuun hakemaan pakkasvarastosta lakkaa seuraavaa keittoa varten. Talvella pyritään myös tekemään sopivia nurkkahommia ja huoltamaan traktorit. Päivään kuuluvat myös lampaiden aamu- ja iltaruokinnat. On aika mukavaa lämmittää karjakeittiön Porin Mattia ja seurailla lampaiden tasaista heinän rouskutusta kissa sylissä.
Sellaisia töitä meillä touhutaan tähän aikaan vuodesta. On kyllä kiva, kun työt eivät riipu juurikaan säästä ja omia tekemisiään voi siksi suunnitella vähän pidemmälle kuin seuraavan päivän sääennusteeseen asti. Voi käväistä ladulla aamupäivästä ja jatkaa Excelin parissa illalla. Muistakaa hiihtää!